torsdag 23. april 2009

"Fun"fact

På begynnelsen av 1900-tallet var de prostituerte godt over sin karriæretopp i en alder av 25 år. Etter det var det ikke godt å si hva de skulle gjøre. Dette var på den tiden unge jenter fra Vest-Europa dro til Amerika for å søke lykken.

tirsdag 14. april 2009

Påsketur

Mor og far har kommet hit til Argentina på besøk til meg. Det er veldig koslig! Sammen med dem har jeg vært på påsketur til Mendoza. Mendoza ligger like ved Andesfjellene og er det området i Argentinga hvor det produseres mest vin.


Mamma og pappa er klare for nye opplevelser


Vi var i en veldig råflott park i Mendoza. Den var veldig fin.

Sånn ønsker jeg meg i hagen (i Borggata?)

San Martín er frigjøringshelten til Argentina, Chile og Peru. Han var guvernør i Mendoza før det, derfor er de veldig glad i han der. Dessuten har de Sør-Amerikas største frigjøringsmonument. San Martín utgjør en liten del av det. Hesten hans har alle bein i bakken som symbol på at han ikke døde i kamp. Han har hånda på hjerte som symbol på at han døde som gammel mann. Jeg har lært mye.

Om du synder i Mendoza så er ikke det noe stress for de har en kjempestor kirke med 4 confession-boder på rekke og rad.

Dette er en råflott vingård vi besøkte
Guiden vår der het helt seriøst Macarena


Der lærte vi at mørke druer også kan brukes i hvitvin. ;en da tar de av skallet. Her dyrket de Malbec-druer. Det er det de er best på i Argentina. Malbec kommer fra fransk og betyr "dårlig i munnen". Malbec-druene er nemlig ikke gode nok for disse snobbete franskmennene.


De hadde så godt som endeløse rader med vindruer. Nettett som ligger over beskytter mot hagl. Det var visstnok veldig dyrt, så kare de rikeste vinkongene kan ta seg råd til det.

Mamma og pappa blir glade av å bli vist rundt på vingård

De hadde et hyperhighfashin aroma-rom. Der kunne vi trene på å gjenkjenne de forskjellige aromaene i vinen.

Pappa bruker det han har lært når han senere på dagen får lukte på en ypperlig olivenolje

Etterpå besøkte vi en mindre og mer autentisk vingård

Guiden vår var autentisk. HUn fortalte at all vinproduksjonen deres var 100% økologisk.

Vi fikk smake på vinen. Den var helt grei.

Så dro vi på fjelltur en dag. Ikke på den tradisjonelle påskemåten, men dog. Det ble selveste Andesfjellene denne gangen.

Påskesola skinte

Far og datter er ute og går

Dette er Sør-Amerikas høyeste fjell. Jeg husker ikke hva det heter.

På litt over 4000moh, på selveste påskeaften, møtte vi Jesus.

Mamma kom seg helt til Chile

torsdag 9. april 2009

Funfact

Ordet tango er av afrikansk opprinnelse, det kommer sannsynligvis fra bantu. Det betyr "samling av svarte mennesker for å danse på sin måte til trummer" eller noe sånt.

onsdag 8. april 2009

Requetito funfact


En metamorfose av to klassiske spalter i denne bloggen.

I dag lærte jeg masse spennende i språkfaget mitt, Språket og kulturen til tangoen.
Jeg lærte nemliig om ordet boludo. De sier det her hele tiden og da betyr det kamerat. Que pasa boludo? Mer som hva skjer, kamerat? Egentlig betyr boludo tosk eller dumming, men det er veldig hyggelig ment når men sier det. Men det som gjør dette ekstra spennende er oprinnelsen til dette ordet.

En boludor var et slags slegge/lassoaktig våpen som gauchoene og indianerne brukte når de jaktet. Videre begynte man å bruke ordet om de som var stod på første rekke i troppen i slagene De kriget mye her i gamledager. Dermed fikk ordet Boludo betydningen "den første som kommer til å dø", "den som faller først" "dummen" og sånne ting. Fra dette stammer altså ordets betyding som tosk e.l. Ikke vet jeg hvorfor det plutselig har blitt et hyggelig ord, men det har det i allefall her i Buenos Aires.

lørdag 4. april 2009

United Buddy Bears- med meg selv i fokus

We have to get to know each other better, it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully.

Derfor er det nå en stor utstilling av fredsbjørner her i Buenos Aires. Det er en bjørn fra hvert land (bortsett fra de landene de ikke er bjørner fra) som står på en stor plaza og nesten holder hverandre i hendene. Utstillingen har allerede vært på en stor verdensturne helt siden 2002. Jeg benyttet anledningen til å lage en egen slags foytoutstilling over hvilke av verdens land jeg har besøkt og på den måten blitt venner med og ønsker et fredfullt forhold til. Jeg er også glad i de andre landene og synes menneskene som bor der er av like uvurderlig verdi.

se på: http://www.buddy-bear.com/en.html


Anna, Åshild, Jeneé og Tristan kommer fra tre forskjellige land, men synes alle at fred er en god idé.


Åshilds vennskapslandsutstilling

Oh, I love Storbritannia

Cuba, mi commandante (y amigo)

Danmark, min venn. Jovial-landet.

Kose med Spania

Finnland! Min saunavenn i øst.

Min tullevenn Frankrike. Alltid en vits på luringa

Hellas, vi hadde det så fint.

Ingenting er som å gi en irsk venn en god klem.

Viktig å vite hvor man kommer fra. Jeg kommer fra Norge. Har en bamsevenn der og

Sør-Afrika- min gode afrika(a)nske venn.

Søta tullabror tok på kjortel på bildet


Uruguay, nabovenn

Andorra, min skattefrie amic

Sist, men ikke minst. Argentina min tangovenn som jeg har fått et halvt års studentvisum av.


Kan ikke tenke meg å gå til krig mot noen av disse jeg. Tydeligvis har jeg blitt kjent med dem, lært meg å forstå dem, stole mer på dem og fått lyst til å leve i fred med dem.

Fotograf og medkunstner: Anna Hedlund

Día del Veterano de Guerra y de los Caídos en la Guerra de las Malvinas

2. April 1982 startet Argentinas forsøk på å ta tilbake las Islas Malvinas (Falklandsøyene) som har vært okkupert av Storbritannia siden 1833. Argentina stilte med en tropp på 800 mann og foreldet krigsmaskineri. Allerede dagen etter vedtok FN at Argentina måtte trekke troppene tilbake. Da de ikke gjorde dette valgte Storbritannia, i ledelse av Margareth Thatcher, å gå til krig. med 27 000 mann og knallbra krigsmaskineri sa det seg litt selv at det gikk rimelig dårlig for Argentinas del.

Målet med å ta tilbake las Islas Malvinas var å vinne tilbake stolthet, noe de lyktes dårlig med. Argentina ser fortsatt på øyene som sine og det blir innimellom nevnt at man burde gjort nye forsøk på å få dem tilbake. Denne krigen regnes som begynnelsen på slutten for Argentinas siste militærdiktatur.

Omtrent 650 argentinere ble drept i krigen og tilbake sitter veteranene som har fått veldig lite oppreisning etter denne krigen som Argentina ikke hadde mulighet til å vinne og derfor aldri burde vært startet. På Plaza de Mayo har veteranene en fast plass som de er på hver dag hele året for å kjempe for sine rettigheter.

2. april kalles nå Día del Veterano de Guerra y de los Caídos en la Guerra de las Malvinas (Dagen for veteranene fra falklandskrigen og for de falte i krigen) og er nå offentlig fridag. Det virker som det er stort sett er det disse veteranene har fått. En dag alt er stengt, men ingen vet hvorfor. Jeg håpet igjen på skikkelig opprør, men ble igjen skuffet.

Riktignok var hadde det møtt opp fler enn vanlig for å støtte veteranene. Men det var fortsatt flere duer enn mennesker på Plaza de Mayo


For å støtte opp om veteranenes krav markerte Hanna og jeg dagen med en bedre sushimidda. Vi koste oss masse!

Hanna venter på sushi


Åshild har fått seg rosévin og venter på sushi