torsdag 21. mai 2009

Myntmysteriet i Buenos Aires

I Buenos Aires er det upopulært å betale med store penger. Ikke bare upopulært, ofte også umulig. I butikkene spør de ALLTID om man har akkurat, eller om man i det minste har sånn at de kan gi sedler som vekslepenger.

Det finnes ikke mynter (det er sant!!)

Det er jo mildt sagt spesielt at det er sånn manko på mynter. Vi kan spørre oss hvorfor og det er vi ikke de første som gjør. Når man spør porteñoene (de lokale) hvorfor svarer de mye forskjellig.

En teori jeg har hørt går ut på at det er så mange som samler mynter hjemme på en ønskebrønn-aktig måte. I utgangspunktet kan man tro litt på dette. Argentinerne er generelt ganske tilbøyelige til å tro på litt forskkjellig og gjennomføre noen små ritualer i den sammenheng. Men det blir vel litt for dumt til å være sant?

Neste teori går ut på at metallet i myntene er verd mer enn myntene selv. Det er så dyrt og ubehagelig å lage dem med andre ord. Besvärligt, som Anna ville sagt. Jeg synes denne teorien er dårlig. Da kunne de jo bare laga en ny type mynter, eller?

Siste, beste og sanneste teori er at myntene blir samlet opp og solgt for en høyere sum nettopp fordi det er så stor mangel på dette. Det er veldig mange busser her i byen og for å ta dem må du betale med mynter. Om du ikke har mynter kan du ikke ta bussen. Det går veldig fort for busselskapene å samle opp alle myntene. Så kan disse mafiosoene selge dem tilbake til de stakkar passasjerene å tjene en liten slant på det. Rykte sier at 100 pesos selges for 104 pesos. Dette hadde vært noe for sporveien det.

4 kommentarer:

  1. Haha. Likte den første teorien godt jeg. Alle vil ha myntene sine i en brønn, så derfor er de ikke tilgjengelige. Stilig.

    Er bussmafiaen en farlig mafia? eller er de bare k-yniske? Ser for meg at man må en tur på hittegodskontoret, og mannen bak skranka bare: "Hola guapo. que necesitas. claro que tenemos vos gorra... y vos? tenís (??voseo??) la moneda? NO? Que decís?" Så sier de masse banneord som inkluderer dobbelt L så man egentlig sier bare masse shhhshhshshh, og så får man juling og står i gjeld til....BUSSMAFIAEN.

    SvarSlett
  2. Ja den här eviga jakten på mynt ÄR besvärlig, vill jag säga. I sverige är det lite ofint att ge tillbaka växel i enbart mynt, här skulle det vara som julafton!

    SvarSlett
  3. Traumatiske butikkbesøk fra Brasil kommer tilbake til meg. Husker selv sedler av minste verdi ble møtt med oppgitte blikk og lukket kasse. Teori 2 og 3 høres for øvrig kjent ut derfra også.

    Livet er hardt.

    SvarSlett
  4. Det her er jo kjemperart. Argentina bør lære av sine kontinentale venner i Karibia, nemleg Cuba, der det var meir enn nok myntar overalt. Der var det òg ein slags blanding av papp og metall som sikkert gjorde myntane skitbillige, så her har kommunistøya nok ein sikker eksportvinnar

    SvarSlett